
Mikro svet, ki nas ohranja pri življenju
Še pred nekaj desetletji nismo niti vedeli, da imamo mikrobiom. Danes pa vemo, da ta nevidni ekosistem – več kot 100 bilijonov mikroorganizmov, ki živijo v našem telesu in na njem – vpliva na vse vidike zdravja. Mikrobi uravnavajo naš imunski sistem, tvorijo vitamine, sodelujejo pri presnovi, vplivajo na hormone, razpoloženje in celo na delovanje možganov.
Žal pa je sodoben način življenja za ta krhki ekosistem uničujoč. Antibiotiki, pesticidi, sterilno okolje, procesirana hrana, sladkor, umetna sladila in stres so v zadnjih petdesetih letih močno osiromašili naš notranji vrt. Ko izgubljamo raznolikost bakterij, izgubljamo tudi odpornost, energijo in mentalno jasnost.
Kako negovati svoj notranji vrt
Naš mikrobiom je kot vrt – če želimo, da cveti, moramo najprej odstraniti plevel (disbiozo), nato posejati dobre bakterije, in jih nahraniti z vlakninami, encimi in fermentirano hrano.
Dobri mikrobi ljubijo nepredelano rastlinsko prehrano, bogato z vlakninami, minerali in polifenoli. Živila, ki podpirajo zdravo črevesje, vključujejo: artičoke, avokado, zelje, česen, por, čebulo, stročnice, buče, oreščke, semena in fermentirane izdelke, kot so kislo zelje, kimči, kombuča, miso in nepasteriziran jabolčni kis.
Fermentirana hrana ni le modna muha – je starodavna modrost, ki jo potrjuje sodobna znanost. Fermentacija sprošča encime, vitamine, antioksidante in koristne bakterije, ki pomagajo telesu prebavljati, razstrupljati in se braniti pred patogeni.Motnje na katerem koli nivoju (TSH, T4, T3 ali pretvorba) se pokažejo kot nihanje energije, presnove in razpoloženja.
Efektivni mikroorganizmi – inteligenca narave
Med najbolj zanimivimi odkritji zadnjih let so t. i. efektivni mikroorganizmi (EM) – sinergijske skupnosti bakterij, ki ne delujejo posamezno, temveč sodelujejo v mreži, podobno kot v naravi.
Uporabljajo se pri tudi pri čiščenju voda in celo pri razgradnji plastike – vse pogosteje pa tudi kot podpora regeneraciji človeškega mikrobioma.
Ko uživamo EM v obliki večstopenjskih fermentiranih pripravkov, ne dodajamo le probiotikov, temveč celoten živ ekosistem, ki pomaga obnoviti sluznice, črevesno floro in imunsko zaščito.

Zakaj večstopenjska fermentacija prinaša preboj
Večina probiotičnih izdelkov vsebuje suhe, liofilizirane bakterije, ki težko preživijo pot do črevesja.
Pri večstopenjski fermentaciji pa mikroorganizmi delujejo v pogojih, ki posnemajo prebavni proces – od kislega želodčnega okolja do alkalnega črevesja. Vsaka stopnja vključuje različne bakterije in encime, ki razgradijo hranila do biološko izjemno dostopnih oblik.
Rezultat so fermentirana hranila na ravni peptidov, ki neposredno podpirajo tvorbo celične energije (ATP) in mitohondrijev.
Fermenti za kožo in sluznice
Efektivni mikroorganizmi in desnosučna mlečna kislina ne delujejo le v črevesju, temveč tudi na koži.
Razredčeni multifermenti se lahko uporabljajo kot naravni zaščitni sprej za sluznice in kožo – denimo po plavanju v bazenih ali po sončenju. Gre za sodobno različico stare modrosti: nekoč so ljudje po opeklinah uporabljali kislo mleko, danes pa to isto načelo uporabljamo v znanstveno podprti obliki.
Obnova mikrobioma ni le prehranska sprememba – je proces regeneracije celotnega ekosistema telesa.
Ko se ponovno vzpostavi ravnovesje med mikroorganizmi, se izboljšajo prebava, imunski odziv, hormonska signalizacija in kognitivne funkcije.
Mikrobiom postane temelj notranjega zdravja – energija, fokus in notranji mir so namreč posledica uravnovešenega mikro sveta v nas.
Črevesje in možgani – dvosmerna avtocesta
Ko mikrobiom trpi, trpijo tudi možgani. Ena izmed najpogostejših sodobnih težav je t. i. možganska megla (brain fog) – občutek zamegljenosti, slab fokus, utrujenost in pomanjkanje motivacije.
Vzrok pogosto ni v glavi, ampak v črevesju. Porušeno ravnovesje mikrobioma vodi v povečano prepustnost črevesne stene (“leaky gut”), skozi katero v kri vstopajo toksini in sprožajo vnetja – tudi v možganih. Pri porušenem mikrobiomu se pojavi nizkointenzivno možgansko ‘’vnetje’’, ki se izraža kot utrujenost, mentalna megla, slabša tvorba serotonina in dopamina ter upad kognitivnih funkcij.
Med glavnimi povzročitelji disbioze so:
- gluten in mlečni izdelki (A1 kazein),
- umetna sladila,
- alkohol,
- procesirana hrana in rafinirani sladkorji.
Vse to zmanjšuje bakterijsko raznolikost, onemogoča sintezo serotonina, protivnetnih faktorjev, ki bi jih sicer morali sintetizirati v črevesju ter povečuje sistemsko vnetje.

GI360 test – zemljevid vašega mikrobioma
V Vibrium centru funkcionalne medicine uporabljamo GI360 test, enega najnaprednejših diagnostičnih orodij za analizo mikrobioma. Gre za kombinacijo molekularnih (PCR) in klasičnih mikrobioloških metod, ki omogoča izjemno natančen vpogled v sestavo, funkcijo in ravnovesje mikroorganizmov v prebavnem traktu.
Medtem ko osnovni testi črevesne flore zaznajo le omejeno število bakterijskih sevov, GI360 omogoča celovit vpogled v celoten črevesni ekosistem – od bakterij, glivic, parazitov in virusov do vnetnih in presnovnih označevalcev, ki razkrivajo, kako dobro telo prebavlja, absorbira hranila in se brani pred toksini.
Kaj test vključuje:
- Analizo razmerja med koristnimi, oportunističnimi in patogenimi bakterijami – s poudarkom na bakterijski raznolikosti, ki je ključna za odpornost in stabilnost mikrobioma.
- Odkrivanje glivic, plesni in parazitov, ki lahko povzročajo kronična vnetja, utrujenost, napihnjenost ali kožne težave.
- Oceno integritete črevesne stene – preko markerjev, kot so secretory IgA in zonulin, ki kažeta na povečano prepustnost (“leaky gut”).
- Presnovne označevalce fermentacije in vnetja (npr. short-chain fatty acids, calprotectin, β-glucuronidase), ki razkrivajo učinkovitost presnove in stopnjo vnetja v črevesju.
- Mikrobiološko kulturo za potrditev občutljivosti na naravne in farmakološke antimikrobne učinkovine – kar omogoča natančno ciljanje pri terapevtskem pristopu.
Zakaj je GI360 edinstven
GI360 ne ocenjuje le, kdo prebiva v vašem črevesju, temveč tudi, kaj ti mikroorganizmi počnejo. To pomeni, da razkrije presnovne poti, toksične presnovke in vnetne odzive, ki jih osnovni testi ne zaznajo.
Na ta način dobimo celosten zemljevid črevesnega ravnovesja, ki odraža stanje imunskega sistema, presnove, nevrotransmiterjev in razstrupljevalnih mehanizmov.
Rezultat testa je osebni zemljevid mikrobioma, na podlagi katerega pripravimo ciljan 2–4 mesečni individualiziran načrt.
Korak naprej: regeneracija z znanostjo in naravo
Obnova mikrobioma ni le prehranska sprememba – je proces regeneracije celotnega ekosistema telesa.
Ko se ponovno vzpostavi ravnovesje med mikroorganizmi, se izboljšajo prebava, imunski odziv, hormonska signalizacija in kognitivne funkcije.
Mikrobiom postane temelj notranjega zdravja – energija, fokus in notranji mir so namreč posledica uravnovešenega mikro sveta v nas.
Dr. Simona Korenčan kot ustanoviteljica centra, je svoje dolgoletne izkušnje na področju uradne in komplementarne medicine pridobivala doma in v tujini ter jih implementirala v svoje vsakdanje delo. Kot svojo glavno prednost izpostavlja prav povezovanje znanja iz obeh medicinskih praks – uradne in komplementarne medicine, ker ji prav ta način omogoča doseganje najboljših rezultatov pri zdravljenju.




