Imunski sistem: Kako ga okrepiti s hrano in celostnim pristopom v jesenskem obdobju

Jesensko obdobje prinaša spremembe – krajše dneve, nižje temperature in večji stik z virusi in bakterijami. Ni naključje, da prav jeseni in pozimi veliko ljudi zboli za prehladi, gripo ali drugimi okužbami dihal. A dobra novica je, da imamo v rokah močno orodje za podporo odpornosti – prehrano.

Hrana ni zgolj vir kalorij, temveč tudi ključnih hranil, ki neposredno vplivajo na imunski sistem. Naše celice imunskega sistema, vključno z limfociti, fagociti in naravnimi celicami ubijalkami, za svoje pravilno delovanje potrebujejo vitamine, minerale, antioksidante, vlaknine in fitokemikalije. Ko telo prejema ustrezno podporo, lažje prepoznava in premaguje patogene ter hitreje okreva po bolezni.

Jeseni lahko z izborom prave hrane okrepimo svojo odpornost, zmanjšamo tveganje za okužbe in hkrati poskrbimo za dobro energijo in regeneracijo.

10 najboljših živil za imunsko podporo jeseni

1. Citrusi (pomaranče, limone, grenivke, mandarine)
Citrusi so odličen vir vitamina C, ki je ključnega pomena za proizvodnjo belih krvnih celic in hitrejše okrevanje ob okužbah. Vitamin C je močan antioksidant, ki zmanjšuje oksidativni stres in podpira nastajanje kolagena – kar je pomembno za zdrave sluznice in kožo, prvo obrambno linijo pred mikrobi.

2. Ingver
Ingver deluje protivnetno in protimikrobno. Vsebuje spojine, kot sta gingerol in shogaol, ki pomagata pri zmanjševanju vnetja v dihalih in blažita boleče grlo ali kašelj. Topel ingverjev čaj z limono je jeseni naravna “imunska injekcija”.

3. Česen
Česen vsebuje alicin, žveplovo spojino z močnim protibakterijskim in protivirusnim učinkom. Redno uživanje česna dokazano zmanjšuje pogostost prehladov in skrajšuje njihovo trajanje. Najbolj učinkovit je svež, drobno sesekljan in dodan jedem tik pred koncem kuhanja.

4. Fermentirana hrana (kislo zelje, kefir, jogurt, kimči)
Kar 70 % imunskega sistema se nahaja v črevesju. Fermentirana hrana vsebuje probiotike, ki pomagajo uravnotežiti črevesno mikrobioto, zmanjšujejo vnetja in izboljšujejo odziv imunskega sistema. Jeseni je še posebej koristno uživati domače kislo zelje – tradicionalno fermentirano superživilo.

5. Buče in sladki krompir
Buče in sladki krompir so bogati z beta-karotenom, ki se v telesu pretvori v vitamin A. Ta je ključen za zdrave sluznice dihalnih poti, saj deluje kot zaščitna bariera proti okužbam. Poleg tega vitamin A spodbuja razvoj in aktivacijo belih krvnih celic.

6. Oreščki in semena (bučna semena, mandlji, orehi, sončnična semena)
Ta živila so vir cinka, minerala, ki je nepogrešljiv za delovanje imunskih celic in celjenje tkiv. Že blago pomanjkanje cinka lahko oslabi odpornost. Bučna semena so poleg cinka bogata še z vitaminom E in magnezijem, ki dodatno podpirajo imunski sistem.

7. Gobe (šitake, maitake, reishi, šampinjoni)
Gobe vsebujejo beta-glukane, naravne polisaharide, ki spodbujajo aktivnost makrofagov in celic ubijalk. Posebno vlogo imajo medicinske gobe, kot so reishi, maitake in šitake, ki jih tradicionalna medicina uporablja za povečanje odpornosti in zmanjšanje utrujenosti.

8. Zelena listnata zelenjava (ohrovt, špinača, blitva, rukola)
Listnata zelenjava je bogata z vitaminom K, folatom, železom in antioksidanti. Železo je ključno za prenos kisika v celice, kar krepi energijo in odpornost. Poleg tega vsebuje veliko klorofila, ki podpira razstrupljanje telesa.

9. Med in propolis
Med ima naravne antibakterijske lastnosti, medtem ko propolis vsebuje bioaktivne spojine, ki krepijo imunski sistem in blažijo vnetja v ustih in grlu. Jeseni je žlička medu s toplo vodo in limono odlična podpora dihalom.

10. Ribe in morski sadeži (losos, sardine, skuša)
Ribe so bogate z omega-3 maščobnimi kislinami, ki zmanjšujejo vnetja in spodbujajo delovanje imunskega sistema. Poleg tega vsebujejo vitamin D, ki je v jesensko-zimskem času še posebej pomemben, saj ga iz sonca dobimo premalo. Vitamin D je neposredno povezan z odpornostjo proti virusnim okužbam.

zdrava prehrana

Kako hrana krepi imunski sistem?

  • Antioksidanti (vitamin C, E, beta-karoten, polifenoli) ščitijo celice pred prostimi radikali in poškodbami.
  • Minerali (cink, selen, železo, magnezij) omogočajo optimalno delovanje imunskih encimov in belih krvnih celic.
  • Probiotiki in vlaknine uravnavajo črevesno floro, ki igra ključno vlogo pri imunskem odzivu.
  • Omega-3 in vitamin D zmanjšujejo vnetja in podpirajo protimikrobno obrambo.

Hrana ni le vir energije, ampak tudi ključnih hranil, ki podpirajo imunski sistem. Vitamini, minerali, antioksidanti, vlaknine in fitokemikalije pomagajo limfocitom, fagocitom in naravnim celicam ubijalkam pri pravilnem delovanju. Z ustrezno prehransko podporo telo lažje prepoznava patogene in hitreje okreva po bolezni.

Praktični jesenski nasveti

  • Vsak dan vključite eno živilo bogato z vitaminom C (npr. pomaranča ali kivi).
  • Dodajte vsaj eno fermentirano živilo (kislo zelje, kefir).
  • Uporabljajte začimbe in zelišča kot so ingver, kurkuma, timijan, rožmarin.
  • Ne pozabite na vitamin D – bodisi s hrano (ribe) bodisi z dodatki.

Izogibajte se pretiranemu uživanju sladkorja in alkohola, saj oba dokazano oslabita imunski sistem.

Funkcionalna podpora odpornosti v Vibrium centru

Poleg prehrane v funkcionalni medicini podpiramo imunski sistem tudi s ciljno usmerjenimi terapijami, ki pomagajo telesu pri regeneraciji, energiji in protivnetnem odzivu:

  • PAPIMI terapija – spodbuja celično energijo (ATP), zmanjšuje vnetja in pospešuje okrevanje po okužbah ter kronični utrujenosti.
  • HBOT – hiperbarična kisikova terapija – s povečano koncentracijo kisika v hiperbarični komori podpremo delovanje imunskih celic in pospešimo regeneracijo telesa.
  • Fotobiomodulacija (rdeča in infrardeča svetloba) – svetlobna terapija, ki podpira mitohondrije, zmanjšuje oksidativni stres in krepi odpornost.
  • Bioresonanca – pomaga uravnavati stres, prepoznati obremenitve (alergeni, virusi, toksini) in podpreti telo pri samozdravljenju.

Te terapije niso nadomestilo za prehrano, ampak sinergija – skupaj ustvarijo pogoje, da imunski sistem deluje optimalno tudi v zahtevnejšem jesensko-zimskem obdobju.

Kako črevesje vpliva na odpornost in razpoloženje

Črevesje je več kot le prebavni organ. V funkcionalni medicini ga imenujemo “drugi možgani”, saj vpliva na energijo, imunski sistem in celo na naše razpoloženje.

Ko je črevesje zdravo, imamo več življenjske moči, jasen um in stabilen imunski odziv. Ko pa je v neravnovesju, se to hitro pokaže: kot izčrpanost, ponavljajoče se okužbe, megla v glavi, prebavne težave ali celo anksioznost in depresija. Zato skrb za črevesje ni modna muha, temveč eden najmočnejših načinov, kako dolgoročno ohraniti zdravje.

V Vibrium centru zato veliko pozornosti namenjamo zdravju črevesja – med drugim izvajamo GI360 test, ki pokaže stanje mikrobiote, prisotnost disbioze, glivic, parazitov in označi potencialne vnetne markerje. Na podlagi rezultatov pripravimo oseben protokol s prehrano, dodatki in terapijami, ki ciljno podpre črevesje in s tem tudi odpornost.

Zaključek

Jesensko obdobje je idealna priložnost, da svoj jedilnik obogatimo z živili, ki krepijo odpornost. Ko pa k prehrani dodamo še skrb za črevesje, kakovosten spanec, obvladovanje stresa in po potrebi funkcionalne terapije, dobimo celosten pristop, ki resnično podpira telo.

 Imunski sistem je zapleten in čudežen mehanizem, ki vsak dan skrbi za naše zdravje. Podprimo ga s hrano, ki ga hrani, skrbjo za črevesje in terapijami, ki ga krepijo – da bomo v hladnih mesecih stopili samozavestni in vitalni.

Naročite se na obravnavo

    + posts

    Dr. Simona Korenčan kot ustanoviteljica centra, je svoje dolgoletne izkušnje na področju uradne in komplementarne medicine pridobivala doma in v tujini ter jih implementirala v svoje vsakdanje delo. Kot svojo glavno prednost izpostavlja prav povezovanje znanja iz obeh medicinskih praks – uradne in komplementarne medicine, ker ji prav ta način omogoča doseganje najboljših rezultatov pri zdravljenju.