Rehabilitacija po izgorelosti – kako si pomagati?

Izgorelost je vse bolj prisotna v današnjem hitro tempu življenja, kjer se pričakuje, da bomo nenehno učinkoviti, uspešni in na voljo. Gre za stanje kroničnega stresa, ki vodi do popolne izčrpanosti, tako telesne kot duševne. 

Izgorelost se ne zgodi čez noč; je rezultat dolgotrajne preobremenjenosti in zanemarjanja lastnega zdravja. Simptomi izgorelosti so lahko subtilni, a se s časom kopičijo in postajajo vse bolj izraziti, kar lahko močno vpliva na posameznikovo življenje. Zato je pomembno prepoznati znake izgorelosti in se pravočasno lotiti celovite rehabilitacije, ki omogoča trajnostno okrevanje in preprečevanje ponovitev.

Simptomi izgorelosti vključujejo kronično utrujenost, zmanjšano motivacijo, občutek brezupa, nespečnost, težave s koncentracijo in fizične simptome, kot so glavoboli, prebavne težave, alergije, težave z želodcem in oslabljen imunski sistem.

Ko se pojavijo simptomi izgorelosti, je ključnega pomena, da se posameznik posveti celoviti rehabilitaciji. To vključuje ne le zdravljenje fizičnih in psihičnih simptomov, temveč tudi temeljito obravnavo vzrokov, ki so privedli do tega stanja. Celovita rehabilitacija zajema prilagoditev življenjskega sloga, izboljšanje prehrane, redno telesno vadbo, zmanjšanje stresa s tehnikami sproščanja, kot so meditacija in dihalne vaje, ter po potrebi psihoterapijo. Le s celostnim pristopom je mogoče doseči trajno okrevanje, ki posamezniku omogoča, da ponovno najde ravnovesje v življenju in prepreči ponovitev izgorelosti.

Razumevanje izgorelosti 

Izgorelost je stanje, ki se pojavi kot posledica dolgotrajnega stresa in preobremenjenosti, ko telo in um dobesedno izgorita. To stanje se pogosto pojavi pri posameznikih, ki so dolgo časa pod velikim pritiskom, bodisi zaradi službenih obveznosti, osebnih odgovornosti ali kombinacije obojega.

Vplivi izgorelosti na posameznikovo življenje so lahko uničujoči, saj prizadenejo vse vidike njegovega zdravja, vključno z duševnim, čustvenim in fizičnim stanjem, kar pogosto vodi v socialno izolacijo in izgubo produktivnosti.

Fizični simptomi izgorelosti:

  • Kronična utrujenost,
  • Težave z želodcem
  • Hitro bitje srca in aritmija,
  • Alergije
  • Povečan krvni tlak,
  • Pogoste prebavne motnje,
  • Glavoboli, 
  • Nespečnost
  • Nespecifične bolečine po telesu
  • Vrtoglavica,
  • Hiperaktivnost.

Kronični stres se močno odraža tudi na duševnem zdravju. 

Psihični simptomi izgorelosti:

  • Stalni občutki strahu, ki pogosto vodijo v nočne more in motnje spanja, kot je nespečnost,
  • Raztresenost,
  • Težave s koncentracijo, 
  • Nihanja razpoloženja – od jeze do globoke žalosti,
  • Nervoznost, 
  • Brezvoljnost in
  • Depresija in anksioznost
vzroki in simptomi izgorelosti

Prvi koraki k okrevanju 

Izgorelost je stanje, ki se razvije počasi in pogosto prehiteva simptome, kar vodi v obsežno izčrpanost, tako fizično kot duševno. Prvi koraki k okrevanju pri izgorelosti so osredotočeni na prepoznavanje težave in zagotavljanje potrebnega časa za počitek in obnovitev energije. Z upoštevanjem teh korakov lahko začnete pot proti okrevanju in si povrnete ravnovesje v svoje življenje.

Samo-prepoznavanje

Prvi korak k okrevanju je, da si priznamo, da smo izčrpani in da potrebujemo pomoč. Mnogi ljudje z izgorelostjo težko sprejmejo, da so presegli svoje zmogljivosti ali da potrebujejo spremembo v svojem življenju.

Pomembno je, da se zavedamo svojih občutkov in simptomov, kot so kronična utrujenost, nenehna razdražljivost, težave s koncentracijo ter čustvena izčrpanost. Prepoznavanje teh znakov je ključno za začetek poti k okrevanju.

Iskanje podpore

Privoščite si podporo zdravnikov ali usposobljenih terapevtov. Pogovor z osebo, ki razume naravo izgorelosti, vam lahko pomaga, da se ne boste počutili osamljeni in preobremenjeni ter vam bo ponudila nasvete za nadaljnjo ukrepanje.

Prioritiziranje počitka

Ko prepoznate, da trpite za izgorelostjo, je nujno, da si vzamete čas za počitek. To pomeni, da si omogočite dovolj kakovostnega spanja, zmanjšate delovno obremenitev in si vzamete čas za sprostitev ter obnavljanje energije. Nujno je, da se zavedate, da sta počitek in dovolj kvalitetnega spanca bistvena za ponovno pridobitev moči in obnovitev vašega telesa in duha.

Obnova energije

Poleg fizičnega počitka je pomembno tudi duševno obnoviti svojo energijo. To lahko vključuje dejavnosti, ki vas pomirjajo in sproščajo, kot so meditacija, sprehodi v naravi, branje ali preživljanje časa z ljubljenimi.

Obnova energije vključuje tudi zdravo prehrano in redno zmerno telesno aktivnost, ki lahko prispevata k izboljšanju vašega splošnega počutja. V primeru, da je izčrpanost huda se svetuje nizko intenzivno vadbo z lažjimi utežmi in ne visoko intenzivne kardio vadbe.

Postavljanje meja

Naučite se postavljati meje in reči “ne”, kadar je to potrebno. Prekomerno obremenjevanje z nalogami ali obveznostmi lahko prispeva k ponovnemu izčrpavanju. Postavljanje jasnih meja vam omogoča, da se osredotočite na svojo obnovo in se izognete dodatnim pritiskom.

Obvladovanje stresa

Naučite se tehnik za obvladovanje stresa, kot so dihalne vaje, joga ali tehnike sproščanja za umiritev simpatičnega živčnega sistema. Učinkovito obvladovanje stresa je ključno za preprečevanje ponovnega izčrpanja in za dolgoročno okrevanje.

Celovita oskrba

Zaradi resnosti in kompleksnosti izgorelosti je celovita rehabilitacija ključna za trajnostno okrevanje. Ne gre zgolj za odpravo simptomov, temveč za globoko in sistematično obravnavo temeljnih vzrokov ter postopno ponovno vzpostavitev ravnovesja v življenju.

Celovita rehabilitacija vključuje prilagoditve življenjskega sloga, podporo duševnemu zdravju, podporo fizičnemu telesu ter ponovno vzpostavitev harmoničnega odnosa med telesom in umom. Le s celostnim pristopom je mogoče doseči dolgotrajno okrevanje in preprečiti ponoven zagon izgorelosti, s čimer si posameznik povrne svoje zdravje, energijo in kakovost življenja.

V Vibrumu se osredotočamo na celostni pristop k izgorelosti, saj ne gre zgolj za prehranske pomanjkljivosti, temveč za naslavljanje vzrokov, ki so do izgorelosti pripeljali. Z naborom sledečih terapij dosegamo najboljše rezultate:

Papimi terapija 

Papimi terapija, ki je ena od oblik PEMF (pulzne elektromagnetne terapije), je napredna metoda zdravljenja, ki temelji na uporabi pulzirajočega elektromagnetnega polja za izboljšanje zdravja in regeneracijo telesa.

Zdravljenje temelji na ideji, da zdrave celice ohranjajo stabilen celični membranski potencial, ki je bistven za pravilno delovanje celičnih procesov. Ko ta napetost pade – bodisi zaradi bolezni, poškodb ali kroničnega stresa, kot je izgorelost – celice ne morejo več pravilno opravljati svojih funkcij, kar vodi v bolečine, vnetja in druge zdravstvene težave.

Papimi terapija z uporabo ionskega indukcijskega polja stimulira te oslabljene celice in jih dvigne na njihovo zdravo napetost. To omogoča nadaljevanje regulativnih procesov v telesu, izboljšuje izmenjavo hranil in elementov v sledovih ter spodbuja splošno regeneracijo.

Papimi terapija in rehabilitacija po izgorelosti

Papimi terapija lahko igra ključno vlogo pri rehabilitaciji po izgorelosti, saj njen učinek na celični ravni spodbuja hitrejše okrevanje.

  • Izboljšanje mikrocirkulacije in povečanje pretoka krvi, kar je bistveno za dovajanje kisika in hranil v prizadeta tkiva.
  • Preprečevanje vnetij in pospeševanje celjenja in regeneracije celic, kar je ključno za obnovo telesa po dolgotrajnem stresu.
  • Pozitivno vplivanje na delovanje mitohondrijev – energetskih centrov celic, kar je še posebej pomembno pri ljudeh, ki trpijo za izgorelostjo.
  • Krepitev imunskega sistema, kar telesu pomaga pri boljši obrambi pred boleznimi in okužbami.
  • Spodbujanje razstrupljanja telesa, saj pospešuje izločanje škodljivih snovi iz celic in tkiv.
  • Izboljšanje presnove, kar lahko pomaga pri uravnavanju telesne teže in povečuje nivo energije.

Redna uporaba Papimi terapije lahko pripomore k zmanjšanju simptomov izgorelosti, kot so utrujenost, mišične bolečine, vnetja in celo depresija. Terapija izboljša spanec, poveča raven energije in splošno izboljša počutje, kar posamezniku omogoča hitrejšo vrnitev v normalno življenje ter preprečuje ponovitev izgorelosti.

Hiperbarična kisikova terapija 

Hiperbarična kisikova terapija (HBOT) lahko igra ključno vlogo pri rehabilitaciji po izgorelosti, saj ponuja več koristi, ki pripomorejo k fizičnemu in psihičnemu okrevanju. Izgorelost je stanje kronične izčrpanosti, ki vpliva na telo, um in čustva, zato je celovit pristop k zdravljenju nujen. HBOT pomaga tako, da povečuje količino kisika, ki doseže celice, kar ima številne pozitivne učinke na telo.

kako povecati kisik v krvi

HBOT in rehabilitacija po izgorelosti

  • Izboljšanje oksigenacije možganov, kar vodi do boljše prekrvavitve in izboljšuje kognitivne funkcije ter pomaga pri odpravljanju simptomov mentalne izčrpanosti.
  • Zmanjševanje vnetij, saj povečan kisik pomaga pri hitrejši obnovi tkiv in zmanjšanju vnetnih markerjev. To vodi do izboljšanja splošnega počutja in hitrejšega okrevanja.
  • Povečanje ravni energije, kar prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izboljšanju splošne vitalnosti.
  • Regulacija stresnega odziva, saj pomaga uravnavati delovanje živčnega sistema. Povečan dotok kisika spodbuja parasimpatični živčni sistem, ki je odgovoren za sprostitev in obnovo.
  • Podpora imunskemu sistemu, saj povečuje število belih krvničk in izboljšuje splošno odpornost telesa. To pomaga pri hitrejšem okrevanju in zmanjšanju tveganja za nastanek novih bolezni.
  • Izboljšanje kakovosti spanja, kar omogoča globlji in bolj kakovosten spanec. Kakovosten spanec je ključnega pomena za regeneracijo telesa in uma, kar je nujno za učinkovito rehabilitacijo po izgorelosti.

Zaradi teh mnogih prednosti je hiperbarična kisikova terapija dragocena metoda pri zdravljenju in okrevanju po izgorelosti, saj celovito podpira telo pri regeneraciji in povrnitvi izgubljene energije ter vitalnosti.

Terapija nevronske stimulacije 

Dendrite Stim je terapevtski pripomoček, ki uporablja svetlobno in barvno terapijo za stimulacijo živčnih končičev. S pomočjo monokromatske svetlobe, ki prodira v možgane, aktivira aktivnost dendritov v možganih. Dendriti so pomembni za prenos in obdelavo informacij, njihova stimulacija pa lahko izboljša številne možganske funkcije.

Ta oblika terapije vpliva na širok spekter bioloških funkcij, vključno z živčnimi aktivnostmi, srčnim utripom in hormonskim ravnovesjem, kar pomaga pri odpravljanju vsakodnevnega stresa.

Terapija nevronske stimulacije in rehabilitacija po izgorelosti

Zaradi širokega spektra uporabe in učinkovitosti pri različnih zdravstvenih stanjih je terapija nevronske stimulacije pomemben del zdravljenja in rehabilitacije, vključno s premagovanjem izzivov, povezanih z izgorelostjo.

  • Izboljšanje kognitivnih funkcij, kot so koncentracija, pozabljivost in mentalna megla s spodbujanjem nevronalne aktivnosti in izboljšanjem možganskih povezav. 
  • Zmanjšanje simptomov anksioznosti in depresije s prilagoditvijo ravni nevrotransmiterjev in izboljšanjem delovanja živčnega sistema, kar omogoča boljše čustveno ravnovesje in večjo odpornost proti stresu.
  • Povečanje energije in izboljšanje razpoloženja z izboljšanjem nevroloških funkcij in uravnavanjem ravni nevrotransmiterjev.
  • Podpora regeneraciji živčnega sistema za učinkovitejše okrevanje po poškodbah, ki jih povzročata kronični stres in izgorelost.
  • Zmanjšanje nevrološkega stresa, kar vodi do izboljšanja splošnega počutja in zmanjšanja telesne ter duševne napetosti.

Fotoplazemska terapija 

Fotoplazemska terapija temelji na uporabi posebne vrste svetlobe, ki ustvarja pulzno plazemsko svetlobo. Ta svetloba je usmerjena v telo, kjer deluje na patogene, kot so virusi, bakterije in drugi mikroorganizmi.

Terapija uporablja specifične frekvence svetlobe, ki so usklajene z naravnimi frekvencami patogenov. Ta natančnost omogoča, da svetloba natančno cilja na škodljive mikroorganizme brez vpliva na zdrave telesne celice. S pomočjo svetlobne energije patogene privedemo v strukturni stres. To pomeni, da so patogeni podvrženi stresu, ki moti njihovo normalno delovanje in strukturo. Resonanca, ki jo povzroči svetloba, povzroči smrt patogenov, saj razbije nukleotide, ki so ključni za njihovo preživetje. Ko so patogeni uničeni, jih telo naravno izloči v obliki toksinov.

Fotoplazemska terapija in rehabilitacija po izgorelosti

  • Stimulacija imunskega sistema že z nekaj terapijami. V kroničnih primerih, ko se je imunski sistem prilagodil na prisotnost patogenov, terapija deluje kot katalizator za povečanje imunskega odziva in spodbujanje telesa, da ponovno prepozna in se bori proti patogenom.
  • Izboljšanje splošnega zdravja z zmanjšanjem prisotnosti škodljivih patogenov in izboljšanjem imunskega sistema, kar omogoča hitrejše okrevanje po izgorelosti.
  • Povečanje energijskega nivoja, kar je ključno za ljudi, ki se borijo z utrujenostjo in izčrpanostjo.
  • Podpora pri obvladovanju stresa, kar lahko izboljša tudi duševno in čustveno stanje, kar je zelo pomembno za rehabilitacijo po izgorelosti.

Fotoplazemska terapija je obetavna metoda, ki ponuja nov pristop k obvladovanju različnih zdravstvenih težav, vključno z izgorelostjo. S svojo sposobnostjo, da cilja na škodljive mikroorganizme brez vpliva na zdrave celice, in s svojo varnostjo in učinkovitostjo lahko prispeva k vašemu celostnemu okrevanju in izboljšanju kakovosti življenja.

Medicinska hipnoza

Medicinska hipnoza se uporablja za obvladovanje duševnih in čustvenih težav, vključno s stresom, anksioznostjo in depresijo. 

Klinična hipnoterapija

Klinična hipnoterapija je terapevtska metoda, ki uporablja hipnozo za pomoč pri zdravljenju različnih psihičnih in telesnih izzivov. Hipnoza vključuje sproščeno stanje visoke koncentracije, kjer je posameznik odprt za spremembe in sugestije.

  • Indukcija hipnotičnega stanja: Terapevt pomaga posamezniku doseči stanje globoke sprostitve in osredotočenosti, v katerem je um odprt za sugestije.
  • Razumevanje vzrokov težav: Medicinska hipnoza pomaga posameznikom prepoznati in razumeti vzroke, ki so jih pripeljale do izgorelosti, npr. pretirana motivacija za konstantno potrebo po dopaminu in kortizolu, kar lahko izvira iz otroštva.
  • Sugestija in sprememba: V hipnotičnem stanju lahko terapevt poda sugestije za spreminjanje negativnih miselnih vzorcev, čustvenih odzivov ali vedenj, povezanih s stresom, anksioznostjo ali depresijo.
  • Obvladovanje simptomov: Klinična hipnoterapija lahko pomaga pri obvladovanju simptomov tako, da spremeni način, kako posameznik zaznava in reagira na stresorje. Povečuje tudi sposobnost sprostitve in pozitivnega obvladovanja težav.
  • Razvijanje veščin za obvladovanje: S pomočjo terapevta posamezniki pridobijo orodja in tehnike za obvladovanje stresa, anksioznosti in depresije, vključno z veščinami za reševanje problemov in čustveno regulacijo.

Biofeedback ocena in terapija

Biofeedback je tehnika, ki omogoča posameznikom, da se naučijo nadzorovati fiziološke funkcije z uporabo povratnih informacij iz telesa. Ta metoda se pogosto uporablja za pomoč pri obvladovanju stresa, tesnobe in drugih težav.

Biofeedback terapija

Biofeedback terapija vključuje merjenje fizioloških procesov, kot so srčni utrip, krvni tlak, mišična napetost in dihanje, ter natančno spremljanje teh meritev. Ta povratna informacija se nato uporablja za usmerjanje posameznikov pri učenju, kako nadzorovati te fiziološke odzive.

  • Merjenje fizioloških funkcij: Specializirani senzorji merijo različne telesne funkcije in prikazujejo rezultate v realnem času na računalniškem zaslonu ali drugem napravi.
  • Učenje nadzora: Z biofeedbackom se posamezniki naučijo prepoznati svoje telesne odzive na stres in se učiti tehnik za obvladovanje teh odzivov, kot so sprostitvene vaje, globoko dihanje ali progresivna mišična sprostitev.
  • Povečanje zavedanja: Biofeedback povečuje zavedanje o tem, kako stres in čustva vplivajo na fiziološke funkcije, kar omogoča posameznikom, da bolje obvladujejo svoje odzive in izboljšajo svoje splošno počutje.

Kako terapija pomaga pri prepoznavanju in obvladovanju stresnih odzivov?

  • Učinkovito obvladovanje stresa: Biofeedback omogoča, da posamezniki prepoznajo in prilagodijo svoje fiziološke odzive na stres, kar zmanjšuje splošno raven stresa in izboljšuje sposobnost obvladovanja stresa v vsakdanjem življenju.
  • Izboljšanje čustvenega nadzora: Z izboljšanjem nadzora nad fiziološkimi odzivi lahko posamezniki bolje obvladujejo čustva in se naučijo bolj zdravih načinov odzivanja na stres.

Povečanje notranje učinkovitosti: Terapija spodbuja večjo zavedanje lastnega telesa in povečanje sposobnosti za samo-regulacijo, kar prispeva k boljšemu splošnemu zdravju in počutju.

Terapija celične regulacije

Terapija celične regulacije je napredna oblika zdravljenja, ki temelji na uporabi pulzirajočega magnetnega polja za podporo in izboljšanje delovanja celic v telesu. Ta sodoben sistem vključuje visokotehnološko nadzorno enoto in posebne blazine, ki ustvarjajo terapevtske frekvence in valovne oblike, namenjene spodbujanju celičnih procesov in izboljšanju splošnega zdravja. 

Terapija celične regulacije in rehabilitacija po izgorelosti

Terapija celične regulacije je prilagodljiva in omogoča individualno obravnavo specifičnih potreb vsakega posameznika, kar jo naredi izjemno učinkovito za širok spekter težav, vključno z rehabilitacijo po izgorelosti.

  • Izboljšanje mikrocirkulacije, ki je ključna za dovajanje kisika in hranil v tkiva ter odstranjevanje odpadnih snovi, kar pospešuje proces regeneracije in obnavljanja tkiv. 
  • Regulacija mitohondrijske aktivnosti, kar poveča njihovo aktivnost in posledično proizvodnjo energije, kar pripomore k boljšemu fizičnemu počutju in hitrejšemu okrevanju po izgorelosti.
  • Podpora celičnim funkcijam, kar je bistveno za pravilno delovanje celic in pripomore k boljšemu zdravju in preprečuje bolezni.
  • Povečanje nivoja celične energije, kar omogoča telesu boljšo obrambo pred stresom in boleznimi. Po izgorelosti pomaga telesu obnoviti energijske rezerve in izboljšati splošno vitalnost.
  • Preprečevanje kalcifikacije v arterijah, ki je eden od glavnih dejavnikov za razvoj srčno-žilnih bolezni. 

S prilagodljivimi programi, ki omogočajo različne terapevtske frekvence glede na individualne potrebe, je terapija celične regulacije idealna rešitev za vsakogar, ki išče učinkovito podporo pri okrevanju po izgorelosti in željo po ohranjanju zdravega telesa in uma.

Joga, pilates, meditacija 

Joga, pilates in meditacija so trije pristopi, ki lahko pomembno prispevajo k izboljšanju splošnega počutja in pomoči pri rehabilitaciji po izgorelosti.

Joga: Povezovanje telesa in uma

Joga je starodavna praksa, ki združuje fizične položaje, dihalne tehnike in meditacijo. To je celostni pristop, ki pomaga uravnotežiti telo in um.

Pilates: Krepitev telesa in uma

Pilates je metoda vadbe, ki se osredotoča na krepitev jedrnih mišic, izboljšanje telesne drže in povečanje gibljivosti.

Meditacija: Umirjanje uma in čustev

Meditacija je praksa, ki vključuje osredotočanje pozornosti in umirjanje uma z različnimi tehnikami, kot so usmerjanje pozornosti na dih ali ponavljanje mantr, s katero lahko zmanjšamo stres in tesnobo, izboljšamo čustveno počutje in povečamo zavedanje ter koncentracijo.

Joga, pilates in meditacija kot orodje za rehabilitacijo po izgorelosti

Te prakse pomagajo pri sprostitvi, zmanjšanju stresa in izboljšanju splošnega počutja s spodbujanjem povezovanja telesa in uma, izboljšanjem telesne moči in gibljivosti ter zagotavljanjem notranjega miru. Vključitev teh praks v vsakodnevno rutino lahko prispeva k celostnemu okrevanju, saj omogoča boljše obvladovanje stresa, povečanje energije in splošno izboljšanje kakovosti življenja. 


Rehabilitacija po izgorelosti zahteva celostno zdravljenje, ki zajema skrb za telo in duha. Pomembno je, da se zavedamo, kako ključno je redno skrbeti zase z zdravim pristopom do samega sebe in posledično svojega zdravja, uravnoteženim živčnim sistemom in rednim gibanjem, da do izgorelosti sploh ne pride. Če pa se kljub temu znajdete v primežu izgorelosti, vam lahko v Vibriumu  z bogatim naborom terapij, pomembno pripomoremo, ki bistvenem izboljšanju vašega psihofizičnega počutja.

Naše terapije so usmerjene v celostno zdravljenje in obnovo vašega telesa ter duha. 

Za več informacij o celostnem zdravljenju in drugih naprednih metodah nas kontaktirajte v Vibrium centru funkcionalne medicine na telefon +386 41 972 777 ali nam pišite na info@vibrium.si. Naša strokovna ekipa vam bo z veseljem svetovala in odgovorila na vsa vaša vprašanja.

+ posts

Dr. Simona Korenčan kot ustanoviteljica centra, je svoje dolgoletne izkušnje na področju uradne in komplementarne medicine pridobivala doma in v tujini ter jih implementirala v svoje vsakdanje delo. Kot svojo glavno prednost izpostavlja prav povezovanje znanja iz obeh medicinskih praks – uradne in komplementarne medicine, ker ji prav ta način omogoča doseganje najboljših rezultatov pri zdravljenju.