Kako se spopasti z globalnim upadom moške plodnosti?

Na področju reproduktivnega zdravja in načrtovanja družine so se razprave o plodnosti ponavadi osredotočale zgolj na ženske. Vendar je pomembno prepoznati ključno vlogo moškega reproduktivnega zdravja, saj globalno število semenčic upada.

Raziskave izvedene v zadnjih desetletjih kažejo na zaskrbljujoč trend upadanja plodnosti in slabega zdravja semenčic. Moški danes ima skoraj 60% manj sperme kot njegov dedek. Po avtorju te študije objavljene v Oxford academic trenutne napovedi kažejo, da bi se število semenčic lahko do leta 2045 zmanjšalo na nič, če se ne naredi ničesar za izboljšanje stanja moškega zdravja, kar moramo vzeti za opozorilo za družbe po vsem svetu.

Kaj povzroča upad števila semenčic pri moških?

K upadu plodnosti in slabemu zdravju semenčic prispeva več dejavnikov. Čeprav imata genetika in starost vlogo, so najpomembnejši krivci okoljski in življenjski dejavniki.

Izpostavljenost endokrinim motilcem, kot so pesticidi, plastika in določene kemikalije, je povezana z zmanjšano kakovostjo semenčic. Sedeči način življenja, slaba prehrana, debelost, kajenje, pretirano uživanje alkohola in stres tudi prispevajo k upadu. Poleg tega lahko napredki v tehnologiji, vključno z dolgotrajno izpostavljenostjo elektromagnetnim sevanjem iz elektronskih naprav, potencialno vplivajo na zdravje semenčic.

Kaj lahko storimo?

Obnovitvena sposobnost spermijev je izjemna – človeško telo neprestano proizvaja nove spermije, skupna količina semenske tekočine v telesu moškega pa se popolnoma osveži vsakih 80 do 90 dni. Ta neprekinjeni obnovitveni proces predstavlja pomembno priložnost za posameznike, da izboljšajo svoje zdravje spermijev.

S poznavanjem vpliva prehrane na proizvodnjo sperme lahko raziskujemo, kako lahko izboljšave v prehrani potencialno prispevajo k plodnosti in celotnemu reproduktivnemu dobremu počutju.

Vpliv prehrane na zdravje semenčic

Na kakovost sperme lahko vplivajo različni dejavniki, med drugim genetika, življenjski slog in izpostavljenost okolju. Med temi dejavniki ima prehrana ključno vlogo pri podpori optimalnega razvoja sperme. Z zagotavljanjem telesu bistvenih hranil lahko posamezniki pozitivno vplivajo na proizvodnjo, morfologijo, gibljivost in integriteto DNK svoje sperme.

Zadosten vnos bistvenih vitaminov, mineralov in antioksidantov je ključen za proizvodnjo zdrave sperme. Vendar sodobni življenjski slog, prehranske navade ter slaba vsebnost mikrohranil v živilih na globalni ravni pogosto ne zagotavljajo potrebnih hranil, kar prispeva k upadu kakovosti sperme.

Antioksidanti, vključno s selenom, vitamini A, C, E, koencimom Q10 in N-acetil-L-cisteinom (NAC), lahko nevtralizirajo in obrnejo oksidativni stres, glavni vzrok disfunkcije sperme in moške neplodnosti. Študija objavljena v Reproductive Medicine Journals je pokazala, da lahko antioksidanti pomembno povečajo moško plodnost za štirikrat in povečajo možnost za uspešno nosečnost kar do petkrat.

Vibrium celostna podpora k izboljšanju moški plodnosti

V našem centru razumemo izzive, s katerimi se moški soočajo glede plodnosti, zato pristopamo k reševanju teh vprašanj celostno. Raziskujemo različne vidike moške plodnosti ter potencialne obremenitve, ki lahko vplivajo na zdravje sperme.

Nudimo vam poglobljeno obravnavo, vključno z raziskovanjem možnih obremenitev z mikotoksini, težkimi kovinami, okoljskimi hormonskimi motilci, pomanjkanjem mikrohranil ter stresom. Razumemo, da je reproduktivno zdravje povezano z večimi dejavniki, zato naša ekipa strokovnjakov sledi najnovejšim raziskavam in pristopom za optimalno podporo moškega zdravja in reproduktivne funkcije. 

+ posts

Dr. Simona Korenčan kot ustanoviteljica centra, je svoje dolgoletne izkušnje na področju uradne in komplementarne medicine pridobivala doma in v tujini ter jih implementirala v svoje vsakdanje delo. Kot svojo glavno prednost izpostavlja prav povezovanje znanja iz obeh medicinskih praks – uradne in komplementarne medicine, ker ji prav ta način omogoča doseganje najboljših rezultatov pri zdravljenju.