Težave s ščitnico

Težave s ščitnico, kot sta hipotiroza in hipertiroza, lahko močno vplivajo na telesne funkcije. Hipotiroza lahko povzroča utrujenost, povečanje telesne teže in depresijo, medtem ko hipertiroza vodi do pospešenega srčnega utripa, izgube telesne teže in nervoze. Ščitnica je ključna za uravnavanje presnove, rasti in razvoja, zato je pomembno, da so njene motnje pravočasno diagnosticirane in zdravljene, da se preprečijo resnejši zdravstveni zapleti.

NAROČI SE NA PREGLED

Težave s ščitnico

Ščitnica je ključna žleza, ki proizvaja hormone, ki uravnavajo presnovo in vplivajo na različne telesne funkcije.

Bolezni ščitnice, vključno s hipotiroidizmom (nezadostno delovanje ščitnice) in hipertiroidizmom (prekomerno delovanje ščitnice), lahko pomembno vplivajo na splošno zdravje.

Hipotiroidizem

Hipotiroidizem je stanje, pri katerem ščitnica proizvaja premalo ščitničnih hormonov, kar lahko povzroči različne telesne in duševne težave.

Kakšni so simptomi hipotiroidizma?

Simptomi hipotiroidizma vključujejo utrujenost, povečanje telesne teže, suho kožo, hladne okončine, težave s koncentracijo, zaprtje, izpadanje las, depresijo in nizek utrip srca.

Kaj povzroča hipotiroidizem?

Hipotiroidizem lahko povzročijo različni dejavniki, vključno z avtoimunskimi boleznimi, kirurškim odstranjevanjem ščitnice, sevanjem, nezadostnim vnosom joda in nekaterimi zdravili.

Kako se diagnoza postavi?

Diagnoza hipotiroidizma se postavi s krvnimi preiskavami, ki merijo raven ščitničnih hormonov (TSH, T3 in T4) v krvi.

Kako lahko prilagodim svoj življenjski slog, če imam hipotiroidizem?

Prilagoditev življenjskega sloga pri hipotiroidizmu vključuje redno jemanje zdravil, uravnoteženo prehrano, redno telesno vadbo, nadzor stresa, dovolj spanja in redne zdravniške preglede.

Ali je hipotiroidizem deden?

Hipotiroidizem lahko ima gensko komponento, vendar ni nujno, da se bo pojavil pri vseh članih družine.

Kaj lahko pričakujem na dolgi rok, če imam hipotiroidizem?

Na dolgi rok lahko nezdravljen hipotiroidizem povzroči resnejše zdravstvene težave, kot so težave s srcem, debelost, depresijo, neplodnost in druga hormonska neravnovesja.

Kako lahko hipotiroidizem vpliva na nosečnost?

Nezdravljen hipotiroidizem med nosečnostjo lahko povzroči zaplete, kot so prezgodnji porod, nizko porodno težo otroka, preeklampsijo in težave s plodom.

Kako lahko nadziram svoj hipotiroidizem doma?

Spremljanje hipotiroidizma doma vključuje redno jemanje predpisanih zdravil, spremljanje simptomov, redne preglede pri zdravniku in prilagoditve življenjskega sloga za boljše obvladovanje simptomov.

Hipertiroidizem

Hipertiroidizem je stanje, pri katerem ščitnica proizvaja preveč ščitničnih hormonov, kar lahko povzroči različne telesne in duševne težave.

Kakšni so simptomi hipertiroidizma?

Simptomi hipertiroidizma vključujejo povečan srčni utrip, nespečnost, pretirano potenje, hujšanje kljub povečanemu apetitu, tresenje rok, nervozo, razdražljivost, izčrpanost, oslabljenost mišic in krhke lase.

Kaj povzroča hipertiroidizem?

Hipertiroidizem lahko povzročijo različni dejavniki, vključno z avtoimunskimi boleznimi, Gravesovo boleznijo, vozliči v ščitnici, prekomernim vnosom joda, stresom in nosečnostjo.

Kako se diagnoza postavi?

Diagnoza hipertiroidizma se postavi s krvnimi preiskavami, ki merijo raven ščitničnih hormonov (TSH, T3 in T4) v krvi ter z dodatnimi preiskavami, kot so slikovne preiskave ščitnice.

Kako se zdravi hipertiroidizem?

Zdravljenje hipertiroidizma običajno vključuje zdravila, ki zavirajo proizvodnjo ščitničnih hormonov, radioaktivni jod, ki uničuje prekomerno delujoče celice ščitnice ali v nekaterih primerih kirurški poseg za odstranitev dela ali celotne ščitnice.

Kakšne so posledice nezdravljenega hipertiroidizma?

Nezdravljen hipertiroidizem lahko povzroči resne zdravstvene težave, kot so srčne bolezni, osteoporoza, mišična oslabelost, težave s plodnostjo in tirotoksična kriza (nevarno stanje s simptomi, kot so hitro bitje srca, vročina in bruhanje).

Ali je hipertiroidizem deden?

Hipertiroidizem lahko ima genetsko komponento, vendar se lahko pojavi tudi brez družinske zgodovine bolezni.

Kako lahko prilagodim svoj življenjski slog, če imam hipertiroidizem?

Prilagoditev življenjskega sloga pri hipertiroidizmu vključuje redno jemanje zdravil, izogibanje prehrani z visoko vsebnostjo joda, omejevanje stresa, dovolj spanja, redne zdravniške preglede in prilagoditev telesne aktivnosti glede na simptome.

Načrt ukrepanja pri težavah s sčitnico

Z upoštevanjem medsebojne povezanosti organskih sistemov ter s ciljem prepoznati in odpraviti temeljne vzroke simptomov, dosegamo odlične rezultate pri zdravljenju hipotiroidizma.

Najboljše rezultate pri zdravljenju dosegamo z:

Posvetimo se temeljiti oceni Vašega zdravstvenega stanja, življenjskega sloga, izpostavljenosti okoljskim toksinom in genetskim dejavnikom, da bi razumeli vzroke, ki prispevajo k težavam s ščitnico.

Neravnovesja v črevesnih bakterijah lahko prispevajo k vnetjem, vplivajo na imunski sistem in lahko prispevajo k avtoimunskim boleznim ščitnice, kot je Hashimotov tiroiditis.

Tiho kronično vnetje lahko vodi v avtoimuna obolenja, vključno z avtoimunimi obolenji ščitnice. Cilj funkcionalne medicine je identificirati izvor vnetja.

Hormonska neravnovesja, vključno s tistimi, povezanimi s stresom in osjo hipotalamus-hipofiza-nadledvična žleza (HPA), igrajo pomembno vlogo pri ščitničnih obolenjih.

Prehrana igra ključno vlogo pri delovanju ščitnice. Pomanjkanja hranil kot so jod, selen, cink in vitamini B12 in D lahko vodijo v težave s ščitnico. Ob ustrezni prehrani in/ali nadomeščanju teh hranil je pomembno ugotoviti zakaj vseeno pride do pomankanja le-teh.

Izpostavljenost okoljskim toksinom, kot so kemikalije, ki povzročajo endokrine motnje, lahko vpliva na delovanje ščitnice. V Vibrium centru pregledamo možne vire izpostavljenosti toksinom ter opravimo oceno stanja težkih kovin, mineralov in oksidativnega stresa v telesu z Oligocheck spektrofotometrijo.

NAROČI SE NA ZDRAVLJENJE

Pogosta vprašanja

Preverite odgovore na najpogostejša vprašanja s področja funkcionalne medicine.

Niste našli odgovora na Vaše vprašanje?
Vprašajte nas karkoli in odgovorili Vam bomo v najkrajšem možnem času.

    Zakaj bi se sploh odločil za Vibrium?

    Ker razumemo, da je vsak posameznik edinstven in zato za Vas oblikujemo terapevtski načrt, ki je popolnoma prilagojen Vašem zdravstvenem stanju. Posamezniku prilagojena obravnava vpliva na pristop k preventivi, postavljanju diagnoze in izbiri terapije. S takšnim pristopom pridobimo številne podatke, ki nam povedo več o karakteristikah Vašega zdravstvenega stanja. Zdravljenja teh se lotimo celostno in ne le simptomatsko.

    Kaj je funkcionalna medicina?

    Funkcionalna medicina temelji na najnovejših kliničnih raziskavah in si prizadeva za obnovo delovanja telesnih sistemov in povrnitev zdravja. Ključno orodje za doseganje teh ciljev so prehranski in življenjski pristopi, ob tem pa se upošteva tudi genetiko in okoljske dejavnike, ki imajo lahko pomemben vpliv na zdravstveno stanje.

    Kako se funkcionalna medicina razlikuje od konvencionalne medicine?

    Naše stranke pogosto sprašujejo: “V čem se razlikujete od konvencionalne medicine?” ali “Zakaj naj izberem zdravnika funkcionalne medicine namesto konvencionalnega zdravnika?” Kaj spregledajo konvencionalni zdravniki, zlasti ob dejstvu, da znanost in raziskave nenehno napredujejo na različnih področjih?

    Poglejmo primer: Če ste vpleteni v prometno nesrečo ali potrebujete operacijo možganov, ni primeren čas za obisk zdravnika funkcionalne medicine. V takih situacijah je jasno, da je konvencionalna medicina dosegla izjemne uspehe z revolucionarnimi odkritji, ki rešujejo življenja. Ko pa govorimo o kroničnih boleznih, konvencionalna medicina pogosto uporablja standardizirane metode in zdravila, ki lahko v nekaterih primerih prinašajo omejene rezultate in lahko povzročajo neželene učinke.

    Vas lahko obiščem tudi osebno?

    Vsekakor. Da pa bi se izognili čakanju, Vas prijazno prosimo, da se pred obiskom naročite. Za naročanje nas lahko pokličete na številko 041 972 777 ali nam pišete na info@vibrium.si. Veselimo se Vašega obiska!

    Kako opravljate diagnostiko?

    Nudimo Vam širok nabor terapevtskih pristopov, prilagojenih Vašim individualnim potrebam. Naša izkušena ekipa strokovnjakov uporablja napredne diagnostične tehnologije in terapevtske pristope ter se osredotoča na odkrivanje in obravnavanje osnovnih vzrokov Vaših zdravstvenih stanj. Pri nas ste lahko deležni diagnostičnega pregleda, bioresonančne diagnostike, analize mineralov in toksinov, analize črevesnega mikrobioma ali opravite potrebne laboratorijske preiskave v našem bližnjem partnerskem laboratoriju.

    Kdo je dr. Simona Korenčan?

    Dr. Simona Korenčan kot ustanoviteljica centra, je svoje dolgoletne izkušnje na področju uradne in komplementarne medicine pridobivala doma in v tujini ter jih implementirala v svoje vsakdanje delo.

    Kljub izobrazbi iz klasične medicine, je že od nekdaj zagovornica zdravega načina življenja ter naravnih in drugih alternativnih pristopov zdravljenja, ki so za razliko od uradne medicine bolj nežni in prijaznejši do telesa. Med specializacijo na pediatriji je začela raziskovati področje alternativnih načinov zdravljenja, pozitivna izkušnja z uporabo bioresonance in homeopatije po rojstvu njene hčerke pa jo je v celoti usmerila na področje komplementarne medicine. Pristop odstranjevanja vzrokov za nastalo bolezensko stanje ji je bil namreč mnogo bližje od lajšanja simptomov z zdravili. Vendar pa kot zdravnica uradne medicine še zdaleč ni nasprotnik zdravil in kot svojo glavno prednost izpostavlja prav povezovanje znanja iz obeh medicinskih praks – uradne in komplementarne medicine, ker ji prav ta način omogoča doseganje najboljših rezultatov pri zdravljenju.

    Katero terapijo priporočate?

    Izbira terapije je odvisna od Vašega zdravstvenega stanja. Pobrskajte med široko paleto predstavljenih zdravstvenih stanj, ki jih uspešno zdravimo ali pa se na nas obrnite z vprašanjem in predlagali Vam bomo najustreznejšo terapijo.

    Najnovejše objave

    Vrste terapij

    Vibrium, vrhunski center celostnega zdravljenja in funkcionalne medicine, ponuja širok spekter zdravstvenih storitev, vključno s 5 različnimi diagnostičnimi preiskavami in 11 različnimi terapijami, namenjenimi učinkovitemu obvladovanju številnih bolezenskih stanj.
    Niste prepričani, katero terapijo izbrati?
    Pišite nam, z veseljem Vam bomo pomagali izbrati najbolj ustrezno možnost.

    Bioresonanca

    Medicinska termografija

    Hiperbarična kisikova terapija

    Terapija celične regulacije

    Biofeedback terapija

    Terapija z dušikovim oksidom

    Pulzna papimi terapija

    Klinična hipnoterapija

    Nevronska stimulacija

    Ionska očiščevalna kopel

    Foto plazemska terapija

    Terapija z molekularnim vodikom

    Terapija z molekularnim vodikom