Neprestana utrujenost in zaspanost – kaj lahko naredim?

Zaradi širokega vpliva na zdravje, produktivnost in kakovost življenja je nujno, da se problem utrujenosti in izčrpanosti v sodobnem svetu aktivno obravnava ter da se sprejmejo ukrepi za izboljšanje ravnovesja med delom in zasebnim življenjem.

Vzroki za neprestano utrujenost in zaspanost

Utrujenost in zaspanost sta pogosto posledici različnih medicinskih stanj:  

  • Stres aktivira simpatični živčni sistem, kar vodi do sproščanja stresnih hormonov (kot je kortizol). Dolgotrajna aktivacija simpatičnega živčnega sistema lahko povzroči fizično in psihično izčrpanost. Simptomi obremenjenosti simpatičnega živčnega sistema so povečan srčni utrip, visok krvni tlak, mišična napetost, nespečnost, anksioznost.
  • Slabo pridobivanje energije zaradi izčrpanosti mitohondrijev, kar povzroča kronično utrujenost. Simptomi poleg kronične utrujenosti so še mišična oslabelost, težave s koncentracijo in bolečine v mišicah.
  • Diabetes vodi do nihanj v energiji zaradi neurejenega krvnega sladkorja. Visok ali nizek krvni sladkor lahko povzroči občutek utrujenosti. Simptomi diabetesa so pogosto uriniranje, povečana žeja, ekstremna utrujenost, zamegljen vid in počasno celjenje ran.
  • Anemija ali slabokrvnost povzroča zmanjšano število rdečih krvničk ali hemoglobina, kar zmanjšuje sposobnost krvi za prenos kisika po telesu. Simptomi anemije so kronična utrujenost, bledica, kratka sapa, omotica, hladne roke in noge
  • Depresija vpliva na duševno zdravje in povzroča stalno utrujenost in pomanjkanje energije, tudi če je telo fizično zdravo. Simptomi depresije so dolgotrajna žalost, izguba zanimanja za aktivnosti, težave s spanjem, spremembe apetita, občutek brezupa.
  • Sindrom kronične utrujenosti je značilen po ekstremni utrujenosti, ki ne mine z počitkom in ni povezana z drugimi zdravstvenimi stanji. Simptomi so utrujenost, ki traja več kot šest mesecev, bolečine v mišicah in sklepih, motnje spanja, težave s spominom in koncentracijo.

Nezdrav življenjski slog je pogost vzrok za nenehno utrujenost in zaspanost. Tukaj so ključni dejavniki:

  • Nezdrava prehrana: Prehrana, ki je bogata s sladkorjem, predelanimi živili in nezdravimi maščobami, lahko vodi do nihanj v krvnem sladkorju, kar povzroča občutek utrujenosti. Pomanjkanje hranil, kot so vitamini in minerali, prav tako prispeva k nizki energiji.
  • Premalo telesne aktivnosti: Pomanjkanje redne telesne aktivnosti zmanjšuje fizično kondicijo in energijo ter prispeva k občutku utrujenosti.
  • Plitko dihanje: Plitko dihanje, ki ne omogoča popolne oksigenacije telesa, lahko povzroči občutek utrujenosti in pomanjkanje energije.
  • Neustrezen spanec: Nepravilni spalni vzorci, pomanjkanje spanja ali slaba kakovost spanja vplivajo na sposobnost telesa za regeneracijo, kar vodi do kronične utrujenosti.
  • Intoleranca na določeno hrano: Hrana, ki povzroča intoleranco ali alergije, lahko vpliva na prebavni sistem in splošno počutje, kar vodi do utrujenosti in zaspanosti.
zaspanost pri delu

Preventivni ukrepi in rešitve

Z izboljšanjem življenjskega sloga z zdravo prehrano, redno telesno aktivnostjo, globokim dihanjem, ustreznim spanjem in prepoznavanjem ter izogibanjem hrane, ki povzroča intoleranco, lahko bistveno pripomoremo k zmanjšanju utrujenosti in zaspanosti. Tehnike sproščanja, meditacija in ustrezno načrtovanje časa pa lahko pomagajo pri obvladovanju stresa in anksioznosti.

Če ste vse našteto že preizkusili in bi si morda želeli pomagati še kako drugače, pa je ena izmed varnih in neinvazivnih sodobnih rešitev za utrujenost in zaspanost hiperbarična kisikova terapija (HBOT), ki vključuje dihanje čistega kisika v komori z visokim pritiskom, kar ima številne pozitivne učinke na telo, še posebej pri zmanjševanju utrujenosti, izčrpanosti in izboljšanju vzorcev spanja-

Sorodna vsebina: kako povečati kisik v krvi?

Hiperbarična komora – inovativna rešitev za neprestano utrujenost in zaspanost

1. Zmanjšanje utrujenosti in izčrpanosti

  • Povečana oksigenacija: HBOT poveča količino kisika v krvi, kar izboljša oksigenacijo vseh telesnih tkiv. Boljša oskrba s kisikom pripomore k hitrejši regeneraciji celic in zmanjša občutek utrujenosti.
  • Izboljšana celična energija: Več kisika omogoča mitohondrijem, da proizvajajo več ATP (adenozin trifosfata), ki je glavni vir energije za celice. To neposredno povečuje raven energije in zmanjšuje občutek izčrpanosti.

2. Izboljšanje vzorcev spanja

  • Boljši spanec: Povečana oskrba možganov s kisikom lahko izboljša kakovost spanja, saj kisik podpira optimalno delovanje možganov in živčnega sistema. To vodi k globljemu in bolj osvežilnemu spancu.
  • Regulacija cirkadianega ritma: HBOT lahko pomaga uravnavati cirkadiani ritem, kar izboljša naravne vzorce spanja in budnosti.

3. Izboljšana splošna regeneracija in počutje

  • Pospešena regeneracija tkiv: Boljša oksigenacija pospešuje celjenje tkiv in zmanjša vnetja, kar prispeva k hitrejšemu okrevanju po poškodbah ali intenzivni telesni aktivnosti.
  • Zmanjšanje oksidativnega stresa: HBOT pomaga zmanjšati oksidativni stres in vnetja v telesu, kar prispeva k splošnemu boljšemu počutju in zmanjšanju kronične utrujenosti.

4. Krepitev imunskega sistema

  • Boljša imunska funkcija: Povečana raven kisika v krvi podpira delovanje imunskih celic, kar lahko izboljša obrambne mehanizme telesa proti okužbam in boleznim, kar posredno zmanjšuje utrujenost, povezano z boleznimi.

Hiperbarična kisikova terapija tako ponuja večplasten pristop k izboljšanju telesnega počutja, zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti ter izboljšanju kakovosti spanja, kar vse skupaj prispeva k boljšemu splošnemu zdravju in kakovosti življenja.

Za več informacij o hiperbarični kisikovi terapiji in drugih naprednih metodah nas kontaktirajte v Vibrium centru funkcionalne medicine na telefon +386 41 972 777 ali nam pišite na info@vibrium.si
. Naša strokovna ekipa vam bo z veseljem svetovala in odgovorila na vsa vaša vprašanja.

hiperbarična komora
+ posts

Dr. Simona Korenčan kot ustanoviteljica centra, je svoje dolgoletne izkušnje na področju uradne in komplementarne medicine pridobivala doma in v tujini ter jih implementirala v svoje vsakdanje delo. Kot svojo glavno prednost izpostavlja prav povezovanje znanja iz obeh medicinskih praks – uradne in komplementarne medicine, ker ji prav ta način omogoča doseganje najboljših rezultatov pri zdravljenju.