bolečine

Bolečine

Življenje z bolečinami je lahko izčrpajoče, vendar ni nujno, da je doživljensko. Če ste utrujeni od bolečin, ki omejujejo Vaše življenje, je čas, da raziščete, kako Vam lahko pomagamo.

NAROČI SE NA PREGLED

Bolečine v hrbtu

Bolečine v hrbtu so ena najpogostejših zdravstvenih težav, ki vplivajo na človekovo kakovost življenja in vsakodnevno delovanje. Pogosto gre za zapleteno stanje s spektrom vzrokov, ki lahko vključujejo:

  • Mišične obremenitve in težave s hrbtenico – preobremenjenost ali nepravilno gibanje lahko povzroči nateg mišic, medtem ko lahko težave s hrbtenico, kot je hernija diska, povzročijo bolečino.
  • Telesno držo – slaba drža ali neergonomski položaj pri delu lahko prispevata h kroničnim bolečinam v hrbtu.
  • Poškodbe – nesreče lahko povzročijo dolgotrajne ali ponavljajoče se poškodbe hrbta.
  • Življenjski slog – sedeči življenjski slog ali prekomerna telesna teža lahko dodatno obremenita hrbtne mišice in hrbet.

Kaj povzroča bolečine v križu?

Bolečine v križu lahko povzročijo številni dejavniki, vključno z mišičnim naporom, hernijo diska, artritisom, poškodbo, slabo držo, degenerativnimi boleznimi hrbtenice in prekomerno telesno težo. Pogosto so posledica kombinacije več dejavnikov.

Kako preprečiti bolečine v križu?

Preprečevanje bolečin v križu vključuje ohranjanje zdrave telesne teže, redno telesno vadbo, krepitev mišic jedra, pravilna drža, izogibanje dolgotrajnemu sedenju ali stanju in  pravilno dvigovanje težkih predmetov.

Kakšni so simptomi bolečin v križu?

Simptomi bolečin v križu vključujejo ostro bolečino v spodnjem delu hrbta, togost, mišične krče, bolečine, ki se širijo v noge (išias) in težave pri hoji, gibanju ali stanju.

Kdaj poiskati zdravniško pomoč zaradi bolečin v križu?

Poiščite zdravniško pomoč, če bolečine v križu vztrajajo več kot nekaj tednov, so hude ali se poslabšujejo, jih spremljajo drugi simptomi, kot so izguba občutka ali moči v nogah, težave z uriniranjem ali črevesjem ali če so posledica poškodbe.

Kako se diagnosticira vzrok bolečin v križu?

Zdravnik bo opravil temeljit zdravstveni pregled, pregledal Vašo anamnezo in po potrebi naročil slikovne preiskave, kot so rentgenski posnetki, MRI ali CT, da bi ugotovil vzrok bolečin v križu. Krvni testi lahko pomagajo izključiti vnetne ali nalezljive vzroke.

Ali lahko telesna dejavnost pomaga pri bolečinah v križu?

Da, redna telesna dejavnost lahko pomaga pri preprečevanju in lajšanju bolečin v križu. Priporočljive so vaje za krepitev mišic, raztezanje, hoja, plavanje in joga. Pomembno je, da začnete počasi in postopoma povečujete intenzivnost vadbe.

Ukrepanje pri težavah z bolečinami v hrbtu

Zdravljenje bolečin v križu vključuje kombinacijo počitka, telesne vadbe, Papimi terapije, fizioterapije, protivnetnih zdravil, analgetikov, toplotne ali hladilne terapije, masaže in v nekaterih primerih kirurškega posega.

Življenje z bolečinami v hrbtu je lahko izčrpajoče, vendar ni nujno, da je doživljensko. Če ste utrujeni od bolečin v hrbtu, ki omejujejo Vaše življenje, je čas, da raziščete, kako Vam lahko pomagamo. Najboljše rezultate dosegamo z naslednjimi terapijami:

  • Papimi terapijo – inovativno zdravljenje, namenjeno zmanjševanju vnetja in bolečine z ionsko indukcijsko terapijo.
  • Jogo in pilatesom – ti dve vadbi lahko izboljšata prožnost, okrepita hrbtne mišice in povečata stabilnost jedra, kar je bistvenega pomena za zdravje hrbta.
  • Hiperbarično kisikovo komoro – zmanjša lokalno otekanje in vnetje z izboljšanjem cirkulacije. Zmanjša bolečino in/ali poveča toleranco za bolečino tako, da zmanjša s poškodbo povezano ishemijo, ki povzroči pomanjkanje kisika v tkivih.
NAROČI SE NA ZDRAVLJENJE

Fibromialgija

Fibromialgija je kronično bolezensko stanje, ki ga zaznamujejo široko razširjene bolečine po telesu, povečana občutljivost na dotik, utrujenost, težave s spanjem in težave s koncentracijo (fibromialgija označuje tudi fibromialgični sindrom).

Simptomi fibriomialgije:

  • Kronične bolečine v mišicah, tetivah in sklepih,
  • Utrujenost,
  • Motnje spanja,
  • Jutranjo okorelost,
  • Težave s spominom in koncentracijo,
  • Glavobole,
  • Občutljivost na svetlobo in zvok ter
  • Različne prebavne težave.

Vzrok fibromialgije ni povsem znan, vendar se verjame, da gre za kompleksen niz dejavnikov, ki vključujejo genetsko nagnjenost, nevrološke spremembe v bolečinskem sistemu, motnje spanja, hormonske nepravilnosti, stres in fizične ali čustvene travme.

Kako se diagnosticira fibromialgija?

Diagnoza fibromialgije temelji na pregledu simptomov in izključitvi drugih možnih vzrokov za bolečine in simptome. Ni specifičnih testov ali slikovnih preiskav za diagnozo fibromialgije, zato se diagnoza postavi na podlagi kliničnega pregleda in ocene simptomov.

Ali obstaja posebna prehrana za fibromialgijo?

Čeprav ni posebne diete za fibromialgijo, nekateri ljudje poročajo o izboljšanju simptomov s spremembami prehrane, kot so uživanje hrane bogate z omega-3 maščobnimi kislinami, zmanjšanje vnosa sladkorja in kofeina ter izogibanje živilom, ki lahko povzročajo vnetje.

Kako lahko vadba pomaga pri fibromialgiji?

Prilagojena vadba lahko pomaga pri lajšanju simptomov fibromialgije, vključno s povečanjem gibljivosti, krepitvijo mišic, izboljšanjem vzdržljivosti in spanjem ter zmanjšanjem bolečin. Priporočljive so nežne aerobne vaje, kot so hoja, plavanje, kolesarjenje pa tudi vaje za krepitev mišic in raztezanje.

Kako lahko obvladam stres in čustvene težave zaradi fibromialgije?

Obvladovanje stresa in čustvenih težav je pomemben del zdravljenja fibromialgije. Tehnike sproščanja, kot so meditacija, dihalne vaje, joga, terapevtsko pisanje in terapija, lahko pomagajo pri obvladovanju stresa ter izboljšanju duševnega zdravja in kakovosti življenja.

Kako lahko fibromialgija vpliva na vsakdanje življenje?

Fibromialgija lahko pomembno vpliva na vsakdanje življenje, saj lahko povzroči kronične bolečine, utrujenost, motnje spanja in zmanjšano delovno sposobnost.

Ali je fibromialgija povezana z drugimi boleznimi?

Fibromialgija je pogosto povezana z drugimi boleznimi, kot so sindrom razdražljivega črevesa, migrena, sindrom nemirnih nog, endometrioza, sindrom kronične utrujenosti in avtoimunske bolezni, kot je revmatoidni artritis.

Načrt ukrepanja pri fibromialgiji

1. Analiza stanja

Posvetimo se temeljiti oceni Vašega zdravstvenega stanja, življenjskega sloga, izpostavljenosti okoljskih toksinov in morebitnih genetskih dejavnikov, kot je npr. mutacija MTHFR gena, da bi razumeli edinstvene dejavnike, ki prispevajo k Vaši fibromialgiji.

Neravnovesja v črevesnih bakterijah lahko prispevajo k vnetju in vplivajo na imunski sistem.

Kronično vnetje je pogosto povezano s fibromialgijo. Cilj funkcionalne medicine je identificirati izvor vnetja.

Hormonska neravnovesja, vključno s tistimi, povezanimi s stresom in osjo hipotalamus-hipofiza-nadledvična žleza (HPA), lahko igrajo vlogo pri simptomih fibromialgije.

Funkcionalna medicina je sama po sebi personalizirana, načrti zdravljenja pa so prilagojeni posebnim potrebam posameznika. 

2. Najboljše rezultate dosegamo s terapijami:

  • Papimi terapijo – inovativno zdravljenje, namenjeno zmanjševanju vnetja in bolečin z ionsko indukcijsko terapijo.
  • Jogo, pilatesom in meditacijo – za krepitev telesnih funkcij in umirjanja uma
  • Hiperbarično kisikovo komoro – zmanjšanje lokalnega otekanja in vnetja z izboljšanjem cirkulacije. Zmanjša bolečino in/ali poveča toleranco za bolečino tako, da zmanjša s poškodbo povezano ishemijo, ki povzroči pomanjkanje kisika v tkivih.
NAROČI SE NA ZDRAVLJENJE
KONTAKTIRAJTE NAS

Glavoboli

Glavoboli imajo lahko različne vzroke, vključno z napetostjo mišic v glavi in vratu, migreno, stresom, pomanjkanjem spanja, neustrezno prehrano, dehidracijo, hormonskimi spremembami, okužbami in drugimi zdravstvenimi težavami.

Glavoboli so več kot le bolečina; so signali Vašega telesa po ravnovesju in pozornosti.

Glavoboli se lahko razvrstijo v več kategorij, med njimi so napetostni glavoboli, migrene, glavoboli zaradi prekomerne uporabe zdravil, klaster glavoboli, cervikogeni glavoboli in glavoboli zaradi posledic poškodb ali bolezni.

Kdaj naj poiščem zdravniško pomoč zaradi glavobolov?

Če se pogostost, intenzivnost ali narava vaših glavobolov spremenijo nenadoma, če so glavoboli hudi in trajajo več dni, če jih spremljajo drugi simptomi, kot so omotica, slabost, bruhanje, motnje vida ali šibkost, je pomembno, da poiščete zdravniško pomoč.

Kako se lahko zdravim doma za lajšanje glavobolov?

Za lajšanje blagih glavobolov doma lahko poskusite sprostiti mišice vratu in ramen, uživati ​​dovolj tekočine, počivati ​​v temnem in tišjem okolju, izogibati se sprožilcem, kot so določena hrana in pijača in jemati ustrezne odmerke analgetikov ali protivnetnih zdravil.

Ali je migrena isto kot običajen glavobol?

Ne, migrena je kompleksna nevrološka motnja, ki se razlikuje od običajnih glavobolov. Migrena je pogosto značilna po hudi, enostranski pulzirajoči bolečini, ki jo spremljajo slabost, bruhanje, občutljivost na svetlobo, zvok ali vonjave ter motnje vida.

Ali lahko prehrana vpliva na glavobole?

Da, prehrana lahko igra vlogo pri sprožanju glavobolov pri nekaterih ljudeh. Nekatera živila in pijače, kot so rdeče vino, sir, čokolada, kofein in umetna sladila, lahko sprožijo migrene ali druge vrste glavobolov pri nekaterih posameznikih.

Ali lahko stres povzroči glavobole?

Da, stres je pogost sprožilec glavobolov, še posebej napetostnih glavobolov. Dolgotrajen stres lahko povzroči napetost v mišicah vratu in ramen, kar lahko vodi v glavobole. Tehnike sproščanja in obvladovanja stresa lahko pomagajo pri preprečevanju glavobolov.

Kako lahko gibanje in drža vplivata na glavobole?

Slaba drža, dolgotrajno sedenje ali stanje ter pomanjkanje telesne vadbe lahko povzročijo napetost v mišicah vratu in ramen, kar lahko privede do glavobolov. Pravilna drža in redna telesna dejavnost lahko pomagata pri preprečevanju teh glavobolov.

Ali je dednost dejavnik tveganja za glavobole?

Da, genetika lahko igra vlogo pri razvoju glavobolov. Če imajo vaši starši ali drugi bližnji sorodniki zgodovino migren ali drugih vrst glavobolov, imate lahko večje tveganje za razvoj podobnih težav.

Načrt ukrepanja pri glavobolih

V Vibrium centru se na podlagi temeljitih analiz Vašega zdravstvenega stanja poglobimo v temeljne vzroke Vaših glavobolov in si prizadevamo za trajno odpravo Vaših težav:

  • Celostna ocena telesnega stanja – posvetimo se temeljiti oceni Vašega zdravstvenega stanja, življenjskega sloga, izpostavljenosti okoljskih toksinov, občutljivosti na hrano ali neravnovesja pri vnosu hranil, da bi razumeli temeljne vzroke, ki povzročajo Vaše glavobole.
  • Identifikacija stanja hormonov – hormonska nihanja, zlasti pri ženskah, so lahko povezana z glavoboli.
  • Identifikacija zdravja črevesja – neravnovesja v črevesnem mikrobiomu lahko vplivajo na različna zdravstvena stanja, vključno z glavoboli.
  • Identifikacija vnetja in modulacija imunskega sistema – kronično vnetje lahko prispeva h glavobolom. Naš cilj je identificirati vire vnetja in določiti ukrepe za modulacijo imunskega sistema in zmanjšanje vnetja.
  • Spremembe življenjskega sloga – izvajamo tehnike obvladovanja stresa kot so joga, pilates in meditacija.
  • Identifikacija izpostavljenosti toksinom – izpostavljenost okoljskim toksinom lahko v nekaterih primerih prispeva k glavobolom. 
NAROČI SE NA ZDRAVLJENJE
KONTAKTIRAJTE NAS

Pogosta vprašanja

Preverite odgovore na najpogostejša vprašanja s področja funkcionalne medicine.

Niste našli odgovora na Vaše vprašanje?
Vprašajte nas karkoli in odgovorili Vam bomo v najkrajšem možnem času.

    Zakaj bi se sploh odločil za Vibrium?

    Ker razumemo, da je vsak posameznik edinstven in zato za Vas oblikujemo terapevtski načrt, ki je popolnoma prilagojen Vašem zdravstvenem stanju. Posamezniku prilagojena obravnava vpliva na pristop k preventivi, postavljanju diagnoze in izbiri terapije. S takšnim pristopom pridobimo številne podatke, ki nam povedo več o karakteristikah Vašega zdravstvenega stanja. Zdravljenja teh se lotimo celostno in ne le simptomatsko.

    Kaj je funkcionalna medicina?

    Funkcionalna medicina temelji na najnovejših kliničnih raziskavah in si prizadeva za obnovo delovanja telesnih sistemov in povrnitev zdravja. Ključno orodje za doseganje teh ciljev so prehranski in življenjski pristopi, ob tem pa se upošteva tudi genetiko in okoljske dejavnike, ki imajo lahko pomemben vpliv na zdravstveno stanje.

    Kako se funkcionalna medicina razlikuje od konvencionalne medicine?

    Naše stranke pogosto sprašujejo: “V čem se razlikujete od konvencionalne medicine?” ali “Zakaj naj izberem zdravnika funkcionalne medicine namesto konvencionalnega zdravnika?” Kaj spregledajo konvencionalni zdravniki, zlasti ob dejstvu, da znanost in raziskave nenehno napredujejo na različnih področjih?

    Poglejmo primer: Če ste vpleteni v prometno nesrečo ali potrebujete operacijo možganov, ni primeren čas za obisk zdravnika funkcionalne medicine. V takih situacijah je jasno, da je konvencionalna medicina dosegla izjemne uspehe z revolucionarnimi odkritji, ki rešujejo življenja. Ko pa govorimo o kroničnih boleznih, konvencionalna medicina pogosto uporablja standardizirane metode in zdravila, ki lahko v nekaterih primerih prinašajo omejene rezultate in lahko povzročajo neželene učinke.

    Vas lahko obiščem tudi osebno?

    Vsekakor. Da pa bi se izognili čakanju, Vas prijazno prosimo, da se pred obiskom naročite. Za naročanje nas lahko pokličete na številko 041 972 777 ali nam pišete na info@vibrium.si. Veselimo se Vašega obiska!

    Kako opravljate diagnostiko?

    Nudimo Vam širok nabor terapevtskih pristopov, prilagojenih Vašim individualnim potrebam. Naša izkušena ekipa strokovnjakov uporablja napredne diagnostične tehnologije in terapevtske pristope ter se osredotoča na odkrivanje in obravnavanje osnovnih vzrokov Vaših zdravstvenih stanj. Pri nas ste lahko deležni diagnostičnega pregleda, bioresonančne diagnostike, analize mineralov in toksinov, analize črevesnega mikrobioma ali opravite potrebne laboratorijske preiskave v našem bližnjem partnerskem laboratoriju.

    Kdo je dr. Simona Korenčan?

    Dr. Simona Korenčan kot ustanoviteljica centra, je svoje dolgoletne izkušnje na področju uradne in komplementarne medicine pridobivala doma in v tujini ter jih implementirala v svoje vsakdanje delo.

    Kljub izobrazbi iz klasične medicine, je že od nekdaj zagovornica zdravega načina življenja ter naravnih in drugih alternativnih pristopov zdravljenja, ki so za razliko od uradne medicine bolj nežni in prijaznejši do telesa. Med specializacijo na pediatriji je začela raziskovati področje alternativnih načinov zdravljenja, pozitivna izkušnja z uporabo bioresonance in homeopatije po rojstvu njene hčerke pa jo je v celoti usmerila na področje komplementarne medicine. Pristop odstranjevanja vzrokov za nastalo bolezensko stanje ji je bil namreč mnogo bližje od lajšanja simptomov z zdravili. Vendar pa kot zdravnica uradne medicine še zdaleč ni nasprotnik zdravil in kot svojo glavno prednost izpostavlja prav povezovanje znanja iz obeh medicinskih praks – uradne in komplementarne medicine, ker ji prav ta način omogoča doseganje najboljših rezultatov pri zdravljenju.

    Katero terapijo priporočate?

    Izbira terapije je odvisna od Vašega zdravstvenega stanja. Pobrskajte med široko paleto predstavljenih zdravstvenih stanj, ki jih uspešno zdravimo ali pa se na nas obrnite z vprašanjem in predlagali Vam bomo najustreznejšo terapijo.

    Najnovejše objave

    Vrste terapij

    Vibrium, vrhunski center celostnega zdravljenja in funkcionalne medicine, ponuja širok spekter zdravstvenih storitev, vključno s 5 različnimi diagnostičnimi preiskavami in 11 različnimi terapijami, namenjenimi učinkovitemu obvladovanju številnih bolezenskih stanj.
    Niste prepričani, katero terapijo izbrati?
    Pišite nam, z veseljem Vam bomo pomagali izbrati najbolj ustrezno možnost.

    Bioresonanca

    Medicinska termografija

    Hiperbarična kisikova terapija

    Terapija celične regulacije

    Biofeedback terapija

    Terapija z dušikovim oksidom

    Pulzna papimi terapija

    Klinična hipnoterapija

    Nevronska stimulacija

    Ionska očiščevalna kopel

    Foto plazemska terapija

    Terapija z molekularnim vodikom

    Terapija z molekularnim vodikom